The Ultimate Guide To aort anevrizması

Aort işlevi ve yapısı nedeniyle önemli bir arterdir. Kalpten vücuda kan dağılımını sağlayan Aort, bazı durumlarda zayıflayarak balonlaşma meydana getirebilir. Balonlaşmanın ciddiyeti hayati tehlikeye sebep olabilir.

Kalpten tüm vücuda kan ileten aort damarının belli bir kesiminde genişleme meydana gelmesi aort anevrizması olarak adlandırılır. Kesin tedavi cerrahi yöntem uygulanmasıdır.

Yırtılma olan bölgede çoğu zaman şiddetli bir ağrı duyulur ve özellikle kan kaybı önemli miktarlara ulaşırsa hastada şok tablosu meydana gelir. Kalpten uzaklaştıkça Ateroskleroz dediğimiz damar sertliği, anevrizma oluşumundaki sebeplerde ilk sıraya yerleşir, bu tür hastalar, çıkan aort anevrizma hastalarına göre, belirgin olarak daha yaşlıdırlar ve sıklıkla koroner kalp hastalığı; beyin damarlarının aterosklerotik hastalıkları gibi damar sertliğinin tıkayıcı komplikasyonlarıyla birlikte bulunmaktadır. 

Göbek bölgesine yakın bir kısımda ikiye ayrılıp bacaklara inen aort damarı bu şekilde bütün vücudu dolaşarak orda bulunan organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyaçları olan besinleri, mineralleri ve vitaminleri kan yoluyla ileterek gerekli beslenmeyi ve faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlar.

Aort anevrizması risk faktörlerinden kaçınmak anevrizma oluşumunun veya nüksetmesinin önüne geçebilir. Sigara ve bağımlılık yapan maddelerin bırakılması, fiziksel olarak aktif olmak, stres ve kaygı bozukluklarının iyileştirilmesi, kardiyovasküler ve diğer rahatsızlıkların kontrol altına alınması bu riskin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Bel ve Kasık Ağrıları: Bel ve kasık bölgesine yayılan ağrılar, anevrizmanın çevre sinir dokularına baskı yapması sonucunda oluşabilir.

Tedavi edilmeyen aort anevrizmalarının çoğunda ne yazık ki sonuç aynıdır. Anevrizmanın beklenmedik bir zamanda yırtılması. Bu durum acil müdahale gerektiren bir durum olmasına rağAdult males ne yazık ki sadece deneyimli büyük merkezlerde bu operasyonlar yapılabilmektedir. Bu nedenle, aort damarında yırtılma olan hastaların neredeyse yüzde fifty-sixty’ı hastaneye ulaşabilse dahi hayatını kaybetmektedir.

Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.

Aort anevrizmalarının en sık sebebi kontrolsüz tansiyon yüksekliği ve aterosklerotik damar hastalığı denilen damar duvarında kireçlenme olmasıdır.

Bunun yanında başarılı sonuçlara ulaşabilmek için erken davranmak da bir diğer önemli noktayı oluşturmaktadır. 

Hazard artmış olanlarda cerrahi müdahale aort anevrizması gerekebilirken, riskin az olduğu grupta acil müdahale gerekmeyebilir. Threat az olsa da erken teşhis sayesinde anevrizmanın düzenli kontrolleri sağlanmış olur.

Aort damar tıkanıklığı; tıkanan damarın yakın olduğu organlarının önemine göre başta kalp kası olmak üzere pek çOkay organın zarar görmesine hatta hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir.

Herhangi bir aort anevrizması, aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla risk oluşturur.

Ateroskleroz gibi bağ dokusunu ilgilendiren bazı hastalıklarda da zamanla yaş aldıkça liflerin yeniden oluşturulma işlevi aksar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *