The Single Best Strategy To Use For aort anevrizması

Anevrizma normalden daha büyük olduğunda ve komplikasyon geliştirdiğinde başka tarama ve tedavi yöntemleri gerekli olabilir.

Asendan aort; vücudun en önemli atardamarı olan aort arterinin beyne giden kısmında farklı nedenlerden dolayı meydana gelen balonlaşma veya genişlemeler şeklinde ortaya çıkan ciddi bir sorundur.

Aort anevrizmalarının kesin nedeni daha iyi anlaşılmalıdır. Yine de, birkaç faktör aort duvarının zayıflamasına katkıda bulunabilir ve bu da anevrizma oluşumuna yol açabilir.

Göbek bölgesine yakın bir kısımda ikiye ayrılıp bacaklara inen aort damarı bu şekilde bütün vücudu dolaşarak orda bulunan organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyaçları olan besinleri, mineralleri ve vitaminleri kan yoluyla ileterek gerekli beslenmeyi ve faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlar.

Aort anevrizmaları, kan damarının duvarında bir bozulma oluştuğunda gelişir. Anevrizmalar vücuttaki herhangi bir atardamarda ortaya çıkabilirken, aort anevrizmalarının oluşumu diğer damarlarda kilere göre daha olasıdır.

Aort anevrizması için kanıtlanmış tek yaşam tarzı faktörü sigara içmektir. Sigara hem aort anevrizmasının oluşumunu hem de var olan anevrizmanın yırtılma olasılığını arttırır.

Gönder Aort anevrizması, aort duvarının herhangi bir alanında meydana gelen şişkinlik veya balonlaşmadır. Bu genişleme aortun tüm kısımlarında gelişebilir.

Fizik kanunlarına göre aort yarıçapının karesiyle doğru oranda artan duvar gerilimi, aort anevrizması zayıflamış ve incelmiş aort duvarında dışa doğru yırtılmalara (rüptür) ya da aort duvarını oluşturan katmanların birbirinden ayrışarak (diseksiyon) organlara giden dalların tıkanmasına, aortun bacaklara kadar ağır hasar almasına neden olabilir. 

Vücudun en büyük atardamarının duvarlarında gelişen bu rahatsızlık, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Genel olarak anevrizma şu sebeplerle ilişkilendirilmektedir:

Bu sebepler dışında, nadiren travma, bağ dokusu hastalıkları, bazı sistemik ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Çıkan aort damarının çapı ortalama boy ve kiloda olanlar için 28-32 milimetredir. Bu çapın artmasına dilatasyon, aortun aşırı derecede genişleyip yırtılma ya da tabakalarına ayrılma riski yaratır hale gelmesine de aort anevrizması olarak tanımlanmaktadır.

Günümüzde, anevrizma hastalarının neredeyse yüzde ninety’ında kapalı teknikler kullanılarak anevrizma onarımı yapılabilmektedir. Kapalı teknikler, kasıktaki atardamardan girilerek genişlemiş aort bölgesine içeriden stent yerleştirme veya kaburga aralığından yaklaşık 4 cm’lik bir kesi yaparak anevrizma olan bölgenin uygun bir yapay damar ile değiştirilmesi şeklinde uygulanabilir.

Öncelikle kalp hastalıklarından korunmak amacıyla her yaşta rutin kontroller önem taşımaktadır; 

This Internet site is employing a safety assistance to protect itself from on the internet assaults. The action you simply performed brought on the safety Option. There are lots of steps that might induce this block including distributing a certain word or phrase, a SQL command or malformed information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *